dilluns, 26 de maig del 2014

Eleccions al Parlament Europeu - Àustria i la UE


Avui s'han celebrat les eleccions al Parlament Europeu. Desgraciadament no he pogut votar per correu (vaig demanar la papereta massa tard).

Àustria és l'únic país de la Unió Europea on l'edat mínima per votar a aquestes eleccions és de 16 anys. De fet, a Àustria l'edat mínima sempre és de 16 anys, ja sigui per votar el president de la UE o el canceller del país. 

En aquest post esmento algunes curiositats sobre la política austríaca i el seu paper a la UE.

Entada a la Unió Europea

Àustria es va adherir a la UE l'any 1995, juntament amb Suècia i Finlàndia. Resulta curiós que Àustria, un país orientat generalment als valors occidentals, s'integrés tan tard a la UE. L'explicació es troba en la història. Àustria s'ha vist reiteradament involucrada en guerres. No hem d'oblidar que la primera guerra mundial va esclatar quan l'imperi Austrohongarès va declarar la guerra a Sèrbia, després que un nacionalista serbi matés l'arxiduc austríac.
El 1939 Àustria va ser annexionada a l'Alemanya nazi. Arran de la derrota de Hitler a la segona guerra mundial, els països aliats van ocupar Àustria fins el 1955, any en el qual es va convertir finalment en un país independent. Des de llavors la gran preocupació d'Àustria ha sigut adoptar el neutralisme polític per evitar més confrontacions. Per aquest motiu es va mantenir al marge de la guerra freda, i per la mateixa raó es va fer pregar tant per entrar a la UE: la seva adhesió li faria perdre aquest "neutralisme històric" que l'havia caracteritzat. 

Euro-escepticisme  

Si bé en el referèndum per l'adhesió a la UE el 66,6% dels austríacs van votar-hi a favor, darrerament hi ha un euro-escepticisme en augment al país alpí. De fet, aquesta tendència està creixent també a altres països de la UE, principalment al Regne Unit, Holanda i Suècia.

Els partits euro-escèptics austríacs són, bàsicament, el Freiheitliche Partei Österreichs - FPÖ (Partit per la llibertat d'Àustria) i el Bündnis Zukunft Österreich- BZÖ  (Unió pel futur d'Àustria). Aquests dos partits, de caire xenòfob i d'ultradreta, s'han posicionat a favor que Àustria surti de la UE i abandoni l'euro. En aquestes eleccions, el FPÖ ha obtingut el 19,5% dels vots (cosa que suposa un increment del 6,8%), i se situa en la tercera força política, darrere de l'Österreichische Volkspartei - ÖVP (Partit Popular Austríac) i el Sozialdemokratische Partei Österreichs- SPÖ (Partit Socialdemòcrata Austríac). 

Malgrat l'euro-escepticisme creixent, un 39,7%  dels austríacs amb dret a vot ha anat a les urnes. La mitjana de la UE ha sigut del 43,1%.

Dades de l'Eurostat 

L'Eurostat s'encarrega d'elaborar estadístiques sobre tot tipus de qüestions relatives a  la Unió Europea. 
Avui llegia l'Eurobaròmetre del mes de març del 2014. Un dels resultats que m'ha cridat més l'atenció és la resposta a la pregunta: "Quina confiança tens en la UE?". Només el 37% dels austríacs afirma que "tendeix a confiar" en les institucions europees. Encara més alarmant em sembla el resultat de la mitjana de la UE, que és del 32%.
A més, un 40% dels austríacs considera que al seu país li aniria millor si no formés part de la UE. (Mitjana de la UE: 32%). Aquesta xifra es relaciona amb el creixent euro-escepticisme que hem comentat abans. 

Quin és el resultat més positiu de la UE? En primer lloc, com és d'esperar, trobem el lliure moviment de béns, persones i serveis (64%). En segon lloc, els austríacs anomenen la pau (61%).  
De manera similar, la majoria dels austríacs enquestats (46%) creuen que la pau és el valor que representa millor la UE.

I és que l'objectiu últim que es buscava amb la creació de la UE era, precisament, evitar guerres. 


Bibliografia

http://www.oegfe.at/en/in-the-eu.html
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_419_400_en.htm#415
http://www.lamarea.com/2013/10/01/crece-la-extrema-derecha-austria/
http://en.wikipedia.org/wiki/Elections_to_the_European_Parliament
http://www.news.at/a/europawahl-2014-ergebnis-oesterreich 







2 comentaris:

  1. Dear Nuri, today's topic is very informative to me. So nice. Thank you to share this topic.

    ResponElimina
  2. A Tiana hem votat gairebé el 55%! Tenim ganes de votar, de ser europeus i catalans!

    Petons

    ResponElimina